MOOCs : Studeren op eigen tempo
Wil je je opleiding aanvullen? Je kennis in een materie bijschaven of ben je gewoon nieuwsgierig om nieuwe zaken te leren? Het internet is een rijke bron van tools om zich te vormen in een groeiend aantal domeinen, autonoom en op eigen studietempo!
Sinds tien jaar zetten universiteiten de stap naar e-learning. Zo bieden tegenwoordig honderden universiteiten en hogescholen online opleidingen.
Hoewel het aanbod nog steeds grotendeels Engelstalig is, beent het Franstalig aanbod aardig bij.
Deze cursussen zijn niet alleen bedoeld voor studenten, maar ook voor al diegenen die hun kennis willen bijschaven of een cursus van een hogere moeilijkheidsgraad willen volgen. De cursussen zijn gratis en kunnen door duizenden mensen tegelijk worden gevolgd. Daarom spreken we van Massive Online Open Courses.
Bovendien zijn de cursussen dankzij het internet heel wat interactiever. Men kan zich inschrijven, huiswerk inleveren, spreken met professoren en medestudenten, vanop afstand deelnemen aan groepswerken en toegang krijgen tot al het studiemateriaal (presentaties, cursussen, schema’s, video’s, …..).
Tenslotte is flexibiliteit het grootste voordeel van een dergelijk systeem. Studenten kunnen de inhoud op eigen tempo en manier verwerken, rekening houdende met hun noden en beschikbaarheden.
Concreet werkt het zo: de cursussen worden online uitgegeven, en bij afloop van de module volgt een evaluatie. In sommige gevallen kan men, vaak tegen betaling, een certificaat behalen. Gerenommeerde universiteiten hebben zich ook aan het MOOC-avontuur gewaagd. Men denke met name aan Harvard, MIT, Stanford (om er enkele te noemen).
De aangeboden studiedomeinen zijn uitgebreid en groeien voortdurend. Informatica neemt een belangrijke plaats in: programmatie, audiovisuele kunsten, foto- en videomontages, sociale media, games ontwikkelen, muziekproductie, …
Andere studiedomeinen zijn: exacte wetenschappen (fysica, chemie, biologie, ….), geneeskunde, wiskunde, talen, economie, HR, geschiedenis, persoonlijke ontwikkeling, marketing, ondernemerschap, ….
MOOCs en Webinars: ken het verschil
In het vorige deel kwamen MOOCs aan bod. Er bestaan echter andere manieren om kennis online te vergaren, zoals bijvoorbeeld tutorials en, in mindere mate, webinars. Hoe verschillen zij van MOOCs?
- Een tutorial is een handleiding voor zelfstudie, in het bijzonder gebruikt in informaticavelden, waarmee de beginnende gebruiker zelfstandig een software, een programmeertaal of interactieve spellen kan leren gebruiken. Tegenwoordig kan men de term “tutorial” op allerlei domeinen toepassen, zoals doe-het-zelfzaken, auto’s, fotografie, video, tuinieren, hobby’s, enz.Tutorials komen in allerlei vormen voor: software, video, elektronisch/papieren tekst/beelddocument. Het bestaat uit stapsgewijze instructies, meestal uitgelegd in fasen. In tegenstelling tot de gebruikershandleiding die de functies gedetailleerd opsomt en beschrijft, toont de tutorial hoe één van de mogelijke doelen kan worden bereikt. In het geval van softwaretoepassingen kan het om een eerste methode van aanpak gaan, bestaande uit praktische voorbeelden.
De gebruiker die als niet erg competent worden beschouwd in het betreffende vakgebied leert op die manier hoe een taak moet worden uitgevoerd.
Het grootste verschil tussen tutorials en MOOCs is dat tutorials door iedereen kunnen worden gemaakt. Daarom kan de kwaliteit ervan erg uiteenlopend zijn, zowel op vlak van inhoud als op vlak van pedagogische waarde. Het is aan de gebruiker om het kaf van het koren te scheiden.
Daarnaast heeft men op elk moment toegang tot tutorials terwijl MOOCs vaak voor een beperkte duur toegankelijk zijn.
Niettegenstaande deze beperkingen kunnen de beschikbare tutorials een grote hulp zijn, in het bijzonder wanneer het gaat om een specifiek programma te leren gebruiken.
Tutorials vindt men overal terug. Een eenvoudige Google of Youtube search met de term “tutorial + [gewenst onderwerp]” is voldoende om dit type inhoud terug te vinden. Zo kom je via “word tutorial” terecht op een tiental suggesties die de gebruikers stap voor stap loodsen door de verschillende functies in het Word-programma.
- Een webinar is, zoals de naam het doet vermoeden, een web seminar. Deelnemers moeten dan niet meer fysiek aanwezig zijn in één locatie waardoor het participatiepercentage aanzienlijk verhoogt. Dit type evenement wordt voornamelijk georganiseerd voor professionele doeleinden (ontdekking nieuwe producten of diensten, promotie activiteiten, ….)
MOOCs in het Nederlands en in het Engels
Er bestaan verschillende platforms die online cursussen bieden. Sommige operatoren bieden zelf cursussen terwijl andere platforms zijn die cursussen groeperen.
Omdat MOOCs van oorsprong een Angelsaksisch gegeven zijn is het cursusaanbod vaak Engelstalig. De meer gevestigde operatoren bieden de mogelijkheid om ondertitels in een andere taal op te zetten, doch niet voor elke cursus en zonder garantie dat alle talen beschikbaar zijn.
In Vlaanderen zijn de volgende universiteiten sinds 2016 mee op de MOOC-kar gesprongen: KUL, VUB en Ugent. Het aanbod is evenwel nog steeds in volle ontwikkeling en de lessen gebeuren in het Engels.
Cursussen in het Engels (wereldwijd)
- 200 universiteiten bieden 600 gratis cursussen online:
https://qz.com/1120344/200-universities-just-launched-600-free-online-courses-heres-the-full-list/
- Cursussen en tutorials voor programming :
https://www.class-central.com/
MOOCs: wat zijn de voordelen?
- Zelfstandig en op eigen tempo studeren
Met MOOCs kan je je studiemodules à la carte opstellen. Inderdaad, je hebt de vrijheid om enkel de modules te volgen die u interesseren. Er is ook geen enkele verplichting om de opdrachten te vervullen of de testen af te leggen. Je kan ook kiezen op welk moment je de les volgt, en waar je dat doet. Opgelet, niet alle modules zijn beschikbaar voor onbeperkte duur. Respecteer dus de termijnen.
- Certificaten zijn interessant
Bij voltooiing van de lesmodule kan je een (gratis) certificaat behalen. Deze laatste heeft geen juridische waarde, maar bewijst wel dat je de cursus succesvol hebt afgerond. In sommige gevallen kan je mits betaling een certificaat behalen dat wordt gevalideerd door de onderwijsinstelling die de cursus aanbiedt. Hiervoor is het afleggen van een eindexamen (af te leggen thuis of ter plaatse) een vereiste. Voor sommige examens kan je studiepunten behalen indien je deze later wil inzetten voor een studie waarbij je een officieel diploma kan behalen.
- Staat mooi op je CV en brengt je dichter bij de arbeidsmarkt
Het feit dat je op eigen initiatief cursussen volgt en deze op je CV vermeldt is een positieve boodschap naar je (potentiële) werkgever toe. Je zet immers kwaliteiten zoals leergierigheid en zin tot zelfontwikkeling in de verf.
Bovendien gebruiken sommige bedrijven MOOCs als aanwervingsinstrument. Sommige ondernemingen organiseren online vormingen om nieuwe kandidaten te vinden. In bepaalde gevallen staan zij die de opleiding hebben gevolgd bovenaan de lijst tijdens een aanwervingsprocedure. Negeer deze kans dus niet.
- Je ontdekt nieuwe passies/interesses
Een ander voordeel van MOOCs is dat er geen leeftijdsbeperking staat op het volgen van een cursus. Jongeren die nog aarzelen welk beroep hen echt zou interesseren kunnen aan de hand van deze cursussen domeinen ontdekken waar zij anders op school of in hun omgeving niet mee in contact zouden komen. MOOCs zijn dus een uitstekend middel voor beroepsoriëntatie!